baner

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ ПРИ ТОРМОЗ?

        КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ  ПРИ ТОРМОЗ

  • Винаги казвай на възрастен човек, на когото имаш доверие, ако някой те тормози.
  • Когато някой се опитва да те тормози, опитвай се да запазиш спокойствие! Плачът или бягството често дават повод на другия да се подиграва повече.
  • Опитай се да не обръщаш внимание на този, който се опитва да те предизвика (той се надява да те види разстроен или объркан). Понякога е трудно да не му обръщаш внимание, но се постарай.
  • Стой изправен, опитай се да изглеждаш уверен и бавно се отдалечи най-добре в посока, в която има други хора.
  • Не се опитвай да се биеш (да отвръщаш). Ти си различен! А този, който те тормози, може да те нарани.
  • Не носи много пари, не се хвали с пари и ценни предмети. Ако ти искат пари или други неща, опитай се под някакъв предлог да откажеш. Ако все пак ти вземат нещо, не се бий. Кажи на възрастен човек наблизо и поискай помощ, колкото можеш по-бързо.
  • Избягвай да ходиш по места, където се случва да тормозят деца. Помни, че е по-сигурно, когато си с други хора, защото тези, които тормозят и обиждат другите обикновено са големи СТРАХЛИВЦИ.

                

Да сме ВНИМАТЕЛНИ  и ДОБРИ един към друг!

                НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН!

Ако ти  не правиш нищо,  стоиш и гледаш как тормозят друг човек , излиза че си съгласен  с тормоза!? Потърси помощ от възрастен в училище, от родител, от приятел…….

ЗАЕДНО можем  да победим грубостта и насилието!

БЪДИ АКТИВЕН!

 

Националната телефонна линия за деца

с номер  116 111

Линията е с национално покритие, достъпна от територията на цялата страна, напълно безплатна за обаждащите се. Насочена е към децата, техните родители и към граждани, търсещи информация и помощ по проблемите на децата. Екип от консултанти поемат обажданията, като предоставят на обаждащите се помощ, емоционална подкрепа, кризисна интервенция, информация за налични ресурси и начини за справяне с различни проблеми.