baner

Обмяна на добри практики по националната програма на МОН „Иновации в действие“ 2023/2024 година

 

ПОСЕЩЕНИЕ В ХАСКОВО

От 20.03 до 22.03.2024 г. педагогически специалисти и ученици от ОУ „ П. К. Яворов“- гр. Бургас гостуваха на хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“ по мобилност за обмен на добри практики по НП „Иновации в действие“, заедно с неиновативните училища- Частно основно училище Куест – София и ОУ „Иван Вазов“ – село Русокастро.

Темата на мобилността беше „Фабрика за личности“.

На 20 март се проведе работна среща за запознаване с представителите на иновативното и неиновативните училища. Гостите се запознаха с историята на ОУ „Св. Климент Охридски“ и разгледаха забележителностите на Хасково.

На 21 март бе посетен комбиниран урок по Родинознание и Технологии и предприемачество за 2 клас. Темата беше за „Здравословното хранене“.

Програмата продължи с „Музикално междучасие“, участието на ВГ „Пейте с нас“ и ДМГ „Сладурчета“.

Следваше посещение на иновативен урок по Технологии и предприемачество за 4 клас на тема „Магията на театъра“, галериите и музея в града.
На 22 март посетихме три бинарни урока – Човекът и природата и Компютърно моделиране за 3 и 4 клас на тема „Здравословен начин на живот “; Математика, Технологии и предприемачество за 5 клас на тема „Българска шевица“ и География, икономика и музика за 6 клас на тема „Музикално пътешествие “.

Програмата завърши с кръгла маса „Иновативни педагогически практика “, на която директорът Розалина Петкова отново представи някои от по-значимите изяви на учениците и учителите в ОУ „Св. Климент Охридски “. Гостите споделиха, че са научили много от своите домакини през последните три дни.

 

ОУ „ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ“ – ДОМАКИН 

 

Oт 08.05.2024 г. до 10.05.2024 г. ОУ „П. К. Яворов“, Бургас беше домакин на тридневна среща за обмяна на добри практики по национална програма „Иновации в действие“ с три училища: от гр. Хасково, гр. София и с. Русокастро.

Иновацията „Яворов Медия Груп“ включва преподаване по нов начин чрез проектно-базирано обучение, учене чрез правене, преживяване и прилагане в часовете по занимания по интереси. Използва се учебното съдържание по БЕЛ, АЕ, КМИТ и ТП. Учениците се запознават с различни празници и обичаи, стремят се да ги популяризират сред малки и големи.

Подготвиха специални рубрики, свързани с обичаите на българите по света и у нас: ритуали, традиционно облекло, кулинарни изкушения, ястията на нашите баби.

Гостите от ОУ “Св. Климент Охридски” – Хасково, Частно основно училище “Куест” – София и ОУ „Иван Вазов“ – село Русокастро, имаха възможността да наблюдават открити уроци на клубовете по занимания по интереси.

Те бяха организирани от четирима учители в различни направления:

  • Клуб “ Гори, гори огънче” – госпожа Станка Тракийска
  • Клуб “Традиции и обичаи” – госпожа Милена Дякова
  • Клуб “ Млад екскурзовод” – госпожа Маргарита Георгиева
  • Клуб “Традициите на живо”– госпожа Красиана Илиева

Учениците от клуб “Традициите на живо” създават дигитално съдържание, използвайки различни компютърни програми. Чрез тях те популяризират традициите и обичаите на нашите празници. Основна задача на клуба е да обединява работата на останалите клубове в иновацията, като създава общ краен продукт, който да бъде качен в създадения от тях канал в youtube.

На 9 май се проведе представителна изява на клуб „Млад екскурзовод“. Участниците от клуба представиха нагледно Туристически офис в Бургас, където младите гидове посрещаха различни туристи от различни страни по света, които искаха да разгледат града и да научат за българските традиции и обичаи.

Участието на учениците от 3.В клас в представителната изява на ОУ „П. Яворов“ от НП „Иновации в действие“ показа връзката между традициите и бъдещето. Третокласниците разказаха какво са научили за тайнството на хляба и програмираха озоботите да изпълнят рецептата за Странджански гол зелник.

На 09.05.2024г., от 13.30 часа, ученици от група „Български традиции и обичаи” проведоха иновативен урок в Етнографски музей – гр. Бургас на тема „Традициите са живи“. На срещата присъства г-жа Милена Дренчева, секретар на НЧ „ Георги Попаянов1914г.“ – гр. Малко Търново. Тя разказа за пролетни обичаи, които се срещат само в таза част на Странджа планина. Чрез изследване, преживяване, анализиране и правене учениците представиха пролетно – летните традиционни български празници.

Програмата завърши на 10.05.2024г. с посещение на Научен център „Планетум“-  Бургас.

 

 

 

Обмяна на добри практики по националната програма на МОН „Иновации в действие“ 2022/2023 година

 

ПОСЕЩЕНИЕ НА СВИЛЕНГРАД

От 06.04.2023 г. до 07.04.2023 г. се проведе мобилност по програма „Иновации в действие“ по Национална програма „Иновации в действие, Модул – 1 „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата“.

Пет педагогически специалисти от ОУ „Пейо Крачолов Яворов“, гр. Бургас посетиха Първо основно училище „Иван Вазов“, гр. Свиленград.

Ние като гостуващи имахме възможност да наблюдаваме интересни мултидисциплинарни уроци в начален и прогимназиален етап, свързани с въвеждане на иновативен метод на обучение, базирано на проекти и креативно мислене.

На работни срещи споделихме своите впечатления от наблюдаваните иновативни практики и обсъдихме необходимостта от прилагане на иновативни методи на преподаване с цел повишаване на мотивацията за учене на съвременния ученик.

В рамките на програмата се запознахме с историческите, природните и културни забележителности на гр. Свиленград.

(copy) A new book

Кликни върху изображението

 

ОУ „ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ“ – ДОМАКИН 

На 04.05.2023 г. и 05.05.2023 г.  ОУ „П. К. Яворов“, Бургас беше домакин на двудневна среща за обмяна на добри практики по национална програма „Иновации в действие“ с три училища: от Свиленград, с. Пирне и гр. Луковит.

Във връзка с иновацията „Учене чрез изкуство“, гостите имаха възможността да наблюдават заключителен спектакъл под наслов „Вчера, днес и завинаги българи!“

Той бе организиран от четирима учители в различни направления на ФУЧ-овете.

  1. ФУЧ български език и литература – госпожа Милена Дякова
  2. ФУЧ музика – госпожа Ана Маринова
  3. ФУЧ компютърно моделиране – госпожа Славка Трънкова
  4. ФУЧ изобразително изкуство – госпожа Красимира Ибришимова

След това се проведе кръгла маса, на която се обмениха добри практики и се обсъдиха трудностите при работата на преподавателите и начините за мотивиране на учениците.

Гостуващите училища също представиха своето развитие и постигнатите през годините успехи.

За урока като материали бяха подготвени – електронна книга с възрожденски песни и стихове, изложба с рисунки (иконопис и архитектура през Възрождението). Урокът бе заснет и изпратен на училищата впоследствие.

В хода на мобилността се осъществиха панелите свързани с иновацията ни (въведохме гостите в нея и отговорихме на поставените от тях въпроси, обменяхме добри практики).

Резултат от мобилността като материали са  – заснет урок, брошури на училищата, снимки.

creative project от Красиана Илиева

 

Спектакъл „Вчера, днес и завинаги – българи!“ –  ТУК

 

 

Обмяна на добри практики по националната програма на МОН „Иновации в действие“ 2021/2022 година

ПОСЕЩЕНИЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО 

Ние от ОУ „Пейо Яворов“ – град Бургас, ОУ „Петър Парчевич“ от град Чипровци и ОУ „Иван Вазов“ – село Русокастро, област Бургас, реализирахме ползотворна среща, свързана с обмяна на добри практики по националната програма на МОН „Иновации в действие“ на 24 и 25 март 2022г. Наши домакини бяха ОУ „Димитър Благоев“ от гр. Велико Търново. Срещата се проведе за обмяна на добри практики на тема „Социални медии- образование в мрежата.

ОУ „Димитър Благоев“ – иновативен проект „Социални медии – образование в мрежата“ – ТУК

 ОУ „ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ“ – ДОМАКИН 

 На 2 – 3 юни 2022 година ОУ „Пейо Яворов“ беше домакин по НП „Иновации в действие“ – среща за обмяна на добри практики на тема: Интегриран урок „Българско възраждане“ представен в конферентната зала на хотел „Аква“ – град Бургас.

Гости на срещата, свързана с обмяна на добри практики по националната програма на МОН „Иновации в действие“ бяха:

ОУ „Петър Парчевич“ обл. Монтана, гр. Чипровци; ОУ „Иван Вазов“ обл. Бургас, с. Русокастро; ОУ „Димитър Благоев“, гр. Велико Търново.

 

ОУ „П. К. Яворов“ интегриран урок „Българско Възраждане“ – ТУК

 

Обмяна на добри практики по националната програма на МОН „Иновации в действие“ 2019/2020 година

 

 

Основно училище «Пейо К. Яворов» гр. Бургас е училище с традиции.

Педагогическата колегия от дълго време усеща необходимостта от промяна в начините на преподаване и учене.

С идеята да отговори качествено на предизвикателствата на 21 век, в училището е изградена устойчива образователна среда и се провеждат уроци с разнообразни проектни задачи. Превръщаме училището в място на знаещи, можещи и уверени личности.

И така… Учене чрез изкуство!

Нашата иновация е насочена към качествено съвременно образование, успешно съчетаващо традиции и новаторство, за стимулиране развитието, творческите заложби и потенциала на всеки ученик като знаещ, търсещ, мотивиран за себереализация и изява. Отговаря на поставената в Стратегията на училището цел за осигуряване на привлекателно и достъпно обучение, гарантиращо грамотността, творческите заложби и развитието на личността на учениците, в съответствие с техните потребности и интереси. Използваме учебното съдържание по БЕЛ, Изобразително изкуство, Музика и ИТ.

Тази иновация дава свободата да се преподава материал, интересен за децата, както и възможността да се работи с деца, които искат да се занимават с изкуство.

Това е един по-нестандартен начин за доближаване до света на децата, а именно въвличането им в света на различните изкуства. Изборът на правилни художествени занимания стимулира проявите на различните таланти у детето. Те трябва да бъдат провокирани да се изразяват самостоятелно, а не да им се натрапват готови модели и образци, които децата сляпо да следват.  Трябва да е ясно, че изкуството е спонтанно и не подлежи на предварително планиране. Именно това е  основната цел – Децата да се научат да мислят, да се изразяват свободно, да споделят своите фантазии и идеи. Децата се забавляват и учат едновременно!

През месец октомври беше организиран семинар с ПУО с Национална гимназия за приложни изкуства  ,,Тревненска школа“ Трявна за периода 23.10 – 24.10.2019г.

Фокус през първият ден/23.10.2019г./ бяха посещение и разглеждане на изложбените зали и ателиета на НПГИ ,,Тревненска школа“-Трявна, среща с ПУО и представяне на иновативните практики в НПГИ. Наблюдавахме презентации на проекти реализирани от учениците по Проектно Базирано Обучение в НПГИ от предходни години и разговаряхме с учениците, участвали в иновативни практики. Бяхме истински впечатлени от видяното. Последваха коментари и споделяне на опит – трудности, предизвикателства, решения…

На следващият ден/24.10.2019г./ участвахме в откриване на Регионална среща за обмяна на добри практики. Бяха представени училищните планове за нововъведения в двете училища и обсъждане на добри практики.

Посетихме открити уроци по История и по Иконопис. Най- малките участници в нашата група- Ния и Гергана от четвърти клас- успяха да се докоснат до истинското изкуство, рисувайки заедно с какичките и батковците, които подготвяха своите дипломни работи.

Обсъждането на проведените открити уроци и резултатите от регионалната среща за обмяна на добри практики продължи и в автобуса, а и през следващите дни след завръщането ни в Бургас.

Педагогическият екип е на мнение, че голяма част от наблюдаваните добри практики са приложими и се използват и в нашето училище, разбира се, пречупен през призмата на възрастовите особености на по- малките ни ученици.

 

ПОСЕЩЕНИЕ В ТРЯВНА

Една сутрин тръгнахме за град Трявна, където трябваше да посетим Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа”. След няколко часа път пристигнахме в хотела и се настанихме по стаите. Аз бях с моята приятелка Ния. След кратък отдих за обяд тръгнахме към гимназията. Бяхме посрещнати от директора на училището г-н Орфей Миндов. Той ни показа много интересни картини, икони, дърворезби и проекти, изработени от учениците.
На другия ден пак бяхме на наблюдение в школата, но този път двете с Ния посетихме ателието по иконопис, където работеха учениците от 12. клас. С тяхна помощ си позлатихме икони, които трябваше да оцветим в Бургас. Когато заниманията ни в гимназията приключиха, се прибрахме в хотела, стегнахме багажа и го качихме в микробуса. Обядвахме и доволни от преживяното, потеглихме за нашия роден град. Бяхме нетърпеливи да довършим позлатените икони.

Гергана Стоянова, IVб клас

***

ТРЕВНЕНСКА ШКОЛА

Сутринта тръгнахме в 8.00 часа. Пътувахме с микробус. В него бяхме с г-жа Георгиева, г-жа Въргова, г-жа Димитрова, аз, Гери и други госпожи от нашето училище.
Когато пристигнахме, отседнахме в хотел, който се намираше в непосредствена близост до часовниковата кула – един от символите на град Трявна. Настанихме се по стаите, след което слязохме за обяд. Когато свършихме, тръгнахме към Тревненската школа или т.н. Национална гимназия по приложни изкуства /НГПИ/. Там са развити три специалности: Иконопис, Грънчарство и Дърворезба. Гимназията е създадена през 1920 година.
Когато пристигнахме, ни посрещна директорът г-н Орфей Миндов. Първо ни разведе из училището – показа ни къде работят учениците, въведе ни в своя кабинет и библиотеката. Имахме удоволствието да разгледаме различни експонати, дело на учениците от школата. Те бяха изработили чинии, фотьойли, столове и др. Всички бяха красиви и впечатляващи. Накрая ни заведе в зала, където се консултирахме относно училището.
Когато приключихме, се отправихме към хотела. Пътят ни към него минаваше през центъра. Пристигнахме. Качихме се в стаите, за да се подготвим за вечеря. По-късно си легнахме уморени, но доволни от събраните впечатления.
На сутринта с Гери станахме рано. Закусихме и отново всички се отправихме към школата. Когато пристигнахме, учителите се качиха в залата, а ние посетихме часовете по иконопис. Там ни посрещнаха учителката по иконопис и учениците от 12. клас. Дадоха ни листи, с отпечатан ангел хранител, а ние трябваше да ги позлатим. Извадиха някаква течност, с която намазахме мястото, на което искахме да сложим златото. Този процес повторихме няколко
пъти. После ни дадоха специално лепило, с което също трябваше да намажем. Последният процес беше да сложим златото. Трябваше да нарисуваме Св. Георги.
Заниманията ни свършиха и всички се отправихме към хотела. Обядвахме, стегнахме си багажа и потеглихме към Бургас. Когато пристигнахме, беше вече тъмно. Отправихме се към домовете си.
Посещението в Трявна беше много интересно и полезно. Научих много нови неща. Особено вълнуващо беше позлатяването на иконите в часа по иконопис. Много би ми харесало и в нашето училище да имаме такива часове.

Ния Енчева, IVб клас

Вижте нашата презентация от Трявна  – Тук

   ОУ „П. К. Яворов“ интердисциплинарен урок „Пролетни празници“  – ТУК

 

НП „Иновации в действие“ – Как участваме в нея?  – ТУК