baner

1

Гласът на спомена ни връща там, в началото, когато промяната на политическата система и на стопанския живот в средата на ХХ век бележи личните съдби на милиони българи. С огромните си икономически и културни възможности Бургас става предпочитано място за живеене. През 1960 година започва изграждането на жилищен комплекс „Толбухин” (дн. „Лазур”). Две години по-късно в комплекса е построена сградата на Учителския институт „Христо Ботев”. С всяка година жилищният комплекс се разширява. Нараства броят на младите семейства и на децата. Това налага през учебната 1962/1963 година да отвори врати ново училище, което става базово на учителския институт.
Какво свидетелстват архивите? – През първата учебна година новооткритото училище се именува „Основно училище №1”, а по-късно „Гео Милев”. Тъй като в Бургас има книжарница със същото име, училищното ръководство взема решение за смяна на името. То предлага три имена: Димитър Благоев, Йордан Йовков или Атанас Манчев. Министерството на народната просвета одобрява името Атанас Манчев. С много труд и усилия са изградени ученическите колективи. Семействата идват от различни краища на България – Странджанско, Трънско, Врачанско, Родопите. Това се оказва пъстра палитра от традиции, обичаи, навици, ред, диалекти. Учителите успяват да създадат от тези нюанси една цялостна картина на новото учебно заведение. Учителският колектив всеотдайно, упорито, системно изгражда и утвърждава доброто име на училище „Атанас Манчев”.

2

През годините училището претърпява промени в структурата и името си, продиктувани от демографския бум, впоследствие и срив, в жилищния комплекс. Независимо от различните имена, училищни ръководства, брой ученици, от 1982 г. до 1992 г. учебното заведение отново носи името на Атанас Манчев и утвърждава традициите на основателите. Успехите на ученици и преподаватели се отразяват в местния вестник „Черноморски фар”. Годините преминават с тържествата на пионерската дружина „Яна Лъскова”, спортните празници, ученическите екскурзии „По стъпките на героите” и „Опознай родината”, фестивал на патриотичната песен и литературен конкурс, участието в градските манифестации за Първи май и 24 май, ежегодното провеждане на Седмица на детската книга и песен, среща с офицер от Съветската армия и шефство с екипажа на съветския кораб „Тула”. Активна е  дейността на кръжоците за извънкласна работа – състав за народни танци, драмсъстав, фотодело, конструктор, математика. Членовете на ДПО „Септемврийче” участват в събирането на вторични суровини, в работата на опитното поле, в трудови бригади за бране на памук и бадеми. Отделя се специално внимание на материалната база: измазва се фасадата на училището, с нови мебели се обзавеждат редица кабинети и Димитровската стая, прави се декоративна решетка на централното стълбище между І и ІІ етаж.
Едно от най-значимите събития в историята на училище „Атанас Манчев” е честването на 25-годишния юбилей през 1987 година. Цялата учебна 1986/1987 година преминава под знака на този празник. Урежда се кът на патрона с барелеф, изработен от скулптура Н. Русев. Изработва се надпис на училището от бронз – дело на художника П. Петков. Озеленяват се класните стаи, коридорите и фоайето на училището. Залесява се училищният двор и се оформят лехите. Честването на юбилея завършва с тържествен концерт на 23 май 1987 година в Дома на НХК.
След промените в България през 1989г. и образованието се реформира. На 09.04.1992г. на заседание на Общински съвет – гр.Бургас, се взема решение за преименуване на 12 училища. Нашето училище получава името на поета Пейо  Яворов.
През 1992 година община Бургас и ОУ „П. Яворов“ са пионери в една нова за нашата страна дейност – интегрирано обучение. В училището се интегрират ученици с увреден слух. Използва се испанският модел, като децата с увреждания учат в специални паралелки. През годините тези ученици завършват и успешно се реализират в живота.
В годините на прехода училището следва своя път и неговите възпитаници проявяват творчество в различни изложби, конкурси, олимпиади. Участват в много училищни и извънучилищни събития, където се представят успешно.
През 2010 година Педагогическият съвет изгражда нова визия и мисия на ОУ „Пейо Яворов”, в центъра на които е поставено детето и приема стратегия за развитието на училището. Въвеждат се нови извънкласни форми и мероприятия, които стават традиция: училищен вестник „Яворини”, официално честване на всички празници от календара на родината и града, „Яворови дни”, посветени на патрона на училището, по време на които се провеждат интердисциплинарно състезание, литературен конкурс за стихотворение или есе, конкурс за рисунка, спортни турнири. Основани са вокална група „Яворина“, танцов състав за модерен балет и фолклорен състав. През месец декември във фоайето на училището грейва богата коледна украса. За първи път се провежда изложба – базар, с изработени от учениците предмети и картички с духовно-нравствено послание. Провежда се и конкурс за най-добре украсена класна стая.
От 2011г. стартират училищните изяви „Ден на отворените врати“ и „Училищно самоуправление“. Традиция в  училището става музикалният конкурс „Стълба към върха“, в който талантливите деца изпълняват  популярни български песни.
Учебната 2012 – 2013 година преминава под знака на 50-годишния юбилей на училището и 135 години от рождението на Пейо Яворов. Провежда се вълнуваща среща с бивши учители, които споделят спомени и изявяват желание да участват в открити уроци и мероприятия, посветени на юбилея. Ученици и учители посещават КЦ „Морско казино“, за да присъстват на премиерата на филма „Тя, Мина“. За да се запознаят отблизо с живота и творчеството на Яворов, група ученици посещават къщата – музей на поета в гр. Чирпан. Празничният спектакъл се състои на 28.02.2013г. в залата на Културен дом на НХК – гр. Бургас. Специално участие в спектакъла има певицата Росица Кирилова, която поздравява юбилярите със свои песни.
През годините учители и ученици от ОУ „Пейо Яворов“ работят по различни проекти. От 01.02.2012г. стартира проект „УСПЕХ“. Обособени са единадесет клуба и три ателиета, в които учениците участват с интерес и желание. Училищното ръководство печели проект към фондация „Америка за България“, благодарение на който е обновен третият етаж. На етажа има седем класни стаи, оборудвани с интерактивна техника, два компютърни кабинета, методически кабинет и модерно обзаведено фоайе. В училището се работи по проекта за целодневно обучение. Учениците с удоволствие провеждат заниманията по интереси в залата за игри. Педагози – специалисти работят по проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“ /„Включващо обучение“/ за деца в неравностойно положение.
През 2013 година училището е санирано, подновен е покривът. През 2015 и 2016 година са рехабилитирани физкултурните салони, коридорите и фоайетата.
Учениците от ОУ „Пейо Яворов“ участват в множество общински и национални конкурси и състезания и печелят награди: „Морето не е за една ваканция“, „Водата – извор на живот“; „Какво знаем за българската история“; „Европейско кенгуру“; „Да пазим децата на пътя“; „Радост на брега“; състезания по ИТ и английски език, турнири по футбол, хандбал, баскетбол и др. Всяка година наши ученици печелят призовите места в конкурсите за мартеници, организирани от ОДК – гр. Бургас. Техните произведения са в колекцията на Етнографския музей. Вече пет години ОУ „Пейо Яворов“ участва в общоградските шествия по случай 24 май – Ден на славянската азбука и на българската просвета и култура, със своя  фанфарна музика, мажоретен състав и блок от отличници в учението и спорта.
Положените труд, творчество, спортно майсторство от ученици и учители  всяка година се възнаграждават от училищното ръководство и Педагогическия съвет. В церемониите по случай закриване на „Яворови дни“ отличилите се получават персонални награди, а най-голямата награда през 2012 година беше екскурзия до гр. Варна. В края на всяка учебна година седмокласниците получават призове в следните категории: „Магьосник на словото“, „Млад изследовател“, „Арт-магьосник“, „Математическо острие“. Грамоти и предметни награди получават ученици, показали отличен успех. За цялостен принос за издигане престижа на училището се награждават учители.
Освен множеството получени награди и призове в различни извънучилищни и национални прояви, доказателство за доброто име на ОУ „Пейо Яворов” през последните години са успешните резултати на нашите  ученици в НВО, завишеният прием и увеличеният брой на паралелките, постоянно обновяващата се материална база.

4

ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩЕТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ
Мария Кьосева   1962 г. – 1965 г.
Веса Касабова   1965 г. – 1966 г.
Калуд Янев   1966 г. – 1967 г.
Стоян Начев   1967 г. – 1978 г.
Петя Георгиева   1978 г. – 1981 г.
Димитър Костадинов   1981 г. – 1982 г.
Мария Бошнакова   1982 г. – 1993 г.
Мариана Анастасова   1993 г. – 1994 г.
Лиляна Иванова   1994 г. – 2010 г.
Стоян Георгиев   2010 г. – 2017 г. 
Мара Георгиева   от 2017 г.