baner

График на бинарните уроци за учебната 23/24 година – ТУК

 

УЧЕБНА 2023/2024 ГОДИНА

 

 

Открит урок  на тема по четене и математика във 2. а клас

 

Black Collage Seven Things I Hate About You Fandom Fun Presentation от Красиана Илиева

 

Открит урок  на тема “ „ПЪРВИ АПРИЛ – ДЕН НА ШЕГАТА“

 

На 29. март се проведе интердисциплинарен урок на тема „ПЪРВИ АПРИЛ – ДЕН НА ШЕГАТА“ с ръководители г-жа Св. Николова, г-жа П. Момчева и г-жа Кр. Илиева.

Учениците от 5.б клас демонстрираха знания по история, математика и умения по компютърно моделиране и информационни технологии. 

Водещи на урока бяха ученици от класа, който ни запознаха с историята на празника, разказаха ни математически анекдоти и ни въведоха в математическия фолклор. Създадоха математически задачи в програмата Scratch. Занятието завърши с математическа викторина, малко габровски шеги и много смях.

Гости на урока бяха г-жа Марийка Димитрова.

 

 

 

Открит урок  на тема „Картичка за мама“

На 07. март учениците от I „б“ клас (с класен ръководител г-жа Цв. Александрова) посрещнаха своите майки в класната си стая. Поканиха ги в часа по технологии и предприемачество, за да им поднесат букет от незабравими емоции.  Темата на урока бе: „Картичка за мама“.

В началото на часа учениците отгатваха гатанки, четоха, показаха знания и умения за извършване на действията събиране и изваждане на числата до 20 без преминаване, за да покажат колко много са научили и по този начин да зарадват своите майки. Чрез отговорите на задачите получиха: „Честит празник!“
Т.к. първокласниците все още не умея да излеят на лист своите чувства, те поднесоха пожеланията си под формата на рецитал с включени песни. След това изработиха уникални картички заедно със своите майки. Всяка от тях получи и портрет, нарисуван от детето ѝ, щом разпозна образа си на листа.
Часът премина много емоционално и завърши с песен за благодарност за грижите, които всяка майка полага ежедневно за своето дете.
Официални гости бяха г-жа Боряна Въргова и г-жа Надежда Бобева.

„Картичка за мама“ от Красиана Илиева

 

 

Интердисциплинарен урок  на тема „Моята красива страна“

На 29.01.2024г. се проведе интердисциплинарен урок  на тема „Моята красива страна“.

Учениците от 6.б клас демонстрираха знания по английски език и умения по компютърно моделиране и информационни технологии. Разделени на три отбора те създадоха презентации, картички и игри чрез изучаваните програмни продукти – MS Word, MS Power Point, Scratch и Canva.  Работейки самостоятелно и в екип по своите проекти,  учениците показаха  знания и по предметите Български език и литература, Изобразително изкуство, Музика, История и цивилизации. С насоките и указанията на г-жа Маргарита Георгиева, г-жа Светла Николова и г-жа Красиана Илиева, учениците завършиха успешно възложените задачи.

Гостите на открития урок – Директора на училището г-жа Мара Георгиева и Зам. -директора г-жа Боряна Въргова бяха традиционно посрещнати по стар български обичай с питка, мед и сол и изпратени със звуците на прекрасна българска песен.

 

 

Съвместно предизвикателство в ПГМЕЕ – големи и малки учат заедно.

На 29.11.2023г.  две училища – ОУ „Пейо Яворов“ с ученици от I „б“ и II „в“ клас и ПГМЕЕ с ученици от 8-ми, 9-ти и 12-ти клас, обединиха усилията си за провеждане на иновативен открит урок. Задачата бе поставена от г-жа Петя Петрова, началник на РУО Бургас, на наградените учители – инж. Анна Златанова и инж. Бояна Георгиева от ПГМЕЕ и г-жа Цветелина Александрова и г-жа Калина Зафирова от ОУ „Пейо Яворов“, по случай международният ден на учителя. Съвместният урок събра малки ученици и техните големи ментори с цел насърчаване на иновациите и сътрудничеството в образованието.

Официални гости на събитието бяха: г- жа Валентина  Камалиева – старши експерт по организация на средното образование,  г-жа Христина Димитрова – старши експерт по професионално образование и обучение, г-жа Мара Георгиева – директор на ОУ „Пейо Яворов“, инж. Роза Желева – директор на ПГМЕЕ, заместник-директорите на ОУ „Пейо Яворов“: г-жа Боряна Въргова и г-жа Надежда Бобева, заместник-директорите на ПГМЕЕ: инж. Елена Томицина, г-жа Румяна Георгиева, г-жа Надя Николова и г-жа Янка Стоянова.

В началото учениците от I и II клас на ОУ „Пейо Яворов“ се наредиха пред публиката. Малките артисти се представиха чрез стихотворение, чието мото е: „Който се учи, той ще сполучи“. Изпълниха химна на ОУ „Пейо Яворов“ на фона на снимков материал, за да потопят гости и домакини в атмосферата на училищния живот. В залата възцари весело настроение и невероятна енергия.

След тяхното представяне, големите ученици зададоха въпрос на малките: „Кой от вас е играл с конструктор Лего?“. Този въпрос беше само началото на едно удивително приключение в света на роботиката и програмирането.

Учениците от I и II клас бяха организирани в 10 групи, като всяка от тях включваше по петима ученици.  Под ръководството на ментори – учениците от клуба по Лего роботика на ПГМЕЕ, малките конструираха и програмираха робот кола, която да се движи сама по черна линия. Този проект не само насърчи техническото мислене и креативността на малките умове, но също така и ги запозна със света на инженерството и решаването на проблеми.

Същевременно един от първокласниците постави задача на гимназистите от 12 клас да конструират кола от картон, която да може да се движи. Големите ученици проявиха завидно усърдие при изпълнение на задачата – рязаха и лепиха старателно, докато получиха желаното изделие.

Когато екипите приключиха с конструирането на своите коли, моментът на истината настъпи. Всички проекти бяха пуснати на черната линия, а учениците от I и II клас следяха с нетърпение резултатите от своя труд. Зрелището беше не само успешно, но и вдъхновяващо – малките коли се движеха по линията, изпълвайки стаята с вълнуваща радост и удовлетворение.

Реализира се плавен преход от конструктивна дейност към гражданско образование и така актуалната тема БДП. Най-малките показаха завидни знания по отношение на участниците в пътното движение и правилата за безопасност на улицата. Отправиха послание към официалните гости  и към дванадесетокласниците – бъдещи шофьори да бъдат внимателни на пътя и да пазят децата като изпълниха песента „Деца по зебрата“. Всеки гост получи ръчно изработена от учениците картичка, която да напомня колко скъпоценен е животът:

„На улицата има строги правила

и трябва да ги спазват големи и деца!

И вие, възрастни, внимателни бъдете,

малките съкровища

– децата вий пазете!“

В края на иновативния урок учениците ПГМЕЕ се върнаха към мотото: „Който се учи, той ще сполучи“, за да покажат на малките, че всеки труд и всяко усилие си струват. Разказаха за своите постижения на национално състезание по роботика, където спечелиха първо място;  демонстрираха на гостите и децата от ОУ „Пейо Яворов“ колите роботи, с които спечелиха състезанието.

В завършек на събитието, представители на учениците и техните учители бяха поканени на сцената, където обобщението се реализира под формата на интервю между участниците. Малките ученици ги попитаха какво ново са научили от този урок. Отговорите бяха вълнуващи и показваха взаимното обогатяване между големите и малките.

Събитието приключи с връчването на грамоти за участие и отлично представяне на всички участници. Този ден на съвместно обучение не само засили образователните връзки между различни класове, но и вдъхнови учениците да бъдат активни и готови за нови предизвикателства. ПГМЕЕ и ОУ „Пейо Яворов“ показаха, че образованието е по-силно, когато големите и малките учат заедно. Всички участници напуснаха актовата зала с усмивки на лицата и нови знания.

 

Pink & White Collage All About Me Presentation от Красиана Илиева