baner

23 февруари 2022г. – Ден на розовата фланелка

На 23 февруари се отбелязва „Денят на розовата фланелка“, който е символ на протест срещу тормоза в училище. По този повод за поредна година в ОУ „Пейо К. Яворов“ гр. Бургас се отбеляза Международния ден за борба с училищния тормоз, известен още като „Ден на розовата фланелка“.

В 13.00 часа, в двора на училището „Ден на розовата фланелка“ се отбеляза с различни образователни инициативи. Учениците рецитираха специално подготвени стихове. Хванати за ръце, под формата на сърца, те  казаха „НЕ“ на тормоза в училище. В знак на съпричастност с всички, които са се сблъсквали или се сблъскват с проблема-  учениците, учителите и родителите бяха облечени в розови дрехи.

Всички ученици участваха активно.  Бяха подготвени табла и постери  в класните стаи и във фоайето на училището. Голяма част от учениците бяха  на училище с розови тениски, други бяха със символа на розовата фланелка, закачен на ревера. Трети – носеха розови балони, които имаха надпис с послание. Така  показаха съпричастността си към всички свои връстници по света, които са били обект на агресия в класната стая.

Инициативите , свързани с Международния ден за борба с училищния тормоз, имат за цел насърчаване на позитивните модели на общуване, намаляване на проявите на насилие в училище. Мотото на деня беше „ДА на знанието и науката, НЕ на  тормоза и насилието“