baner

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА КУКЕРСКА МАСКА

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КУКЕРСКА МАСКА „МАГИЯТА НА КУКЕРСКАТА МАСКА – ДА ПРОГОНИМ ЗЛОТО, ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ

 ОРГАНИЗИРА СДРУЖЕНИЕ „УСМИВКА” БУРГАС И

ЧИТАЛИЩЕ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ 1985”

„Магията на кукерската маска – Да прогоним злото, да бъдем по-добри“

Националният конкурс за изработване на кукерска маска „Магията на кукерската маска – Да прогоним злото, да бъдем по-добри” е посветен на традиционния кукерски обичай.

Цел: Да се съхрани и популяризира българския народен обичай Кукеровден. Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. В различните краища на България кукерите излизат по различно време – в Банско идват на Нова година, в Пернишко – към края на януари, а на други места в България кукерите се появяват и традиционно се свързват със Сирни Заговезни. Имат и различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, сирваскари,  кукове. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

     Поверието гласи, че колкото по страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Над 10 000 кукери участват в различни фестивали в цяла България .

Организатор на конкурса е Сдружение „Усмивка“ и читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985”.

Конкурсните творби са разделени в категории:

– образ на животно или с животински атрибути

– маска с човешки черти

– фантастична  маска

– смешна или заплашителна маска (които пародират човешки лица)

   В конкурса могат да участват творби изработени от:

– приложно-декоративни творби: вълна, рог, прежда, конци, стъкло, мъниста, дърво, дървени топчета, кожа, картон, семена, зърна и др.

 

Регламент: В конкурса могат да вземат участие всички н а възраст от 6 до 15 години.

Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: трите имена, възраст; адрес за кореспонденция; учебно заведение; телефон за връзка; имейл.

ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ

Начало на конкурса 07.01.2020 г., крайният срок за получаване на творбите 15.02.2020 г. на адрес: гр. Бургас, ж.к. „Меден рудник” бл. 25 партер.

До 21.02.2020 г. ще бъдат избрани победителите, след което ще бъдат известени на посочените от тях координати /имейл/, наградените творби ще бъдат публикувани в сайта и фейсбук страниците на Сдружението и на Читалището.

Подборът и класирането на творбите ще се осъществи от експертно жури. За всеки отличен в съответната категория ще бъде присъдена предметна награда. Всички участници в конкурса ще получат грамота по имейл. Маските ще бъдат подредени в благотворителна изложба-базар. Събраните средства ще бъдат за закупуване на инфузионна помпа за детската неонатология към УМБАЛ – Бургас.

С участието си в конкурса участниците се съгласяват организаторите да публикуват,

фотографират, филмират, записват, разпространяват и реализират техните творби, без да заплащат права и обезщетения за това.

КОНТАКТИ

Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985”

гр. Бургас, ж. к. „Меден рудник” бл. 25 партер

e-mail: [email protected]

Сдружение „Усмивка“

град Бургас, улицa „ Янко Комитов” 4

e-mail:   [email protected]

Митка Георгиева   Председател на УС на СНЦ „Усмивка“

GSM: 0988 753 171