baner

ДЕН на РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА (Pink Shirt Day)

Международен Ден за противопоставяне на тормоза в училище /Anti-Bullying Day)

Всяка година в последната сряда на месец февруари  отбелязваме Международния ден за борба с тормоза в училище. Историята, с която се свързва началото на този ден, наричан още Ден на розовата фланелка, е широко известна. През 2007 г. две момчета са възмутени, че в тяхното училище в Канада група от по-големи ученици се подиграват и тормозят един деветокласник, затова че е дошъл на училище с розово поло. На следващия ден двамата приятели закупили и разпространили сред децата в училището 50 розови тениски, за да изразят подкрепата си към тормозения младеж. Тази тяхна инициатива бързо става популярна сред учениците и от други училища.

Днес ученици от цял свят подкрепят инициативата, идвайки в този ден в училище с розови тениски, стикери, балони, на които пише „Тормозът спира тук!“, „Ден на розовата фланелка“ и др.

Учениците и учителите от ОУ “Пейо Яворов“ – гр.Бургас вече няколко години се включват активно и изразяват своята позиция: “НЕ на тормоза в училище”; за повече ДОБРОТА и  ТОЛЕРАНТНОСТ!